Burn-out coaching / Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer ben je de spil in je zaak en organisatie. Daarbij draag je de verantwoordelijkheid over alle delen van het ondernemersproces. Je hebt de keuze hiervoor gemaakt en om dat te doen wat je het liefst doet, het opbouwen van je eigen onderneming. Je bouwt, de zaak gaat goed, je denkt strategisch en hebt in beeld waar je over drie jaar wilt staan. Je bent er voor je klanten en je hebt dienstbaar zijn aan je klanten hoog in het vaandel. Je onderneming maakt een succesvolle groeiperiode door.

Geleidelijk aan komen er meer wensen, taken en eisen op je bordje te liggen. En dan neemt de stress toe. Het gebeurd gewoon. En daar heb je niet voor gekozen. Het is een glijdende schaal van een prettig werkend leven naar rennen en jagen, veel verplichtingen en het gevoel overal “ja” op te moeten zeggen. De vraag “hoe het eigenlijk met je gaat” wordt ijzersterk vermeden. De initiële wens dienstbaar te zijn blijk nu ook een andere kant te hebben, de kant die meer weg heeft van een valkuil.

Dan komt de schreeuw, letterlijk of innerlijk om een adempauze. Je voelt je afgedwaald van je pad, kunt letterlijk geen stap meer zetten, en moet nu noodgedwongen “nee” zeggen. Nooit gedacht dat dit mij zou overkomen.

Een burn-out is één van de dingen waar je als ondernemer liever niet aan denkt. Je hebt er wel eens van gehoord, maar bent er van overtuigd geweest dat het “mij niet overkomt”. Signalen en grenzen dienen zich keer op keer aan. Verder voelt de vermoeidheid als onoverkomelijk aan.

Herkent u zich licht of heel sterk in dit relaas? Komen er gedachten en gevoelens van herkenning bij u op? Dan is nu de tijd om ze serieus te nemen. Neem contact op voor een op maat gemaakt herstelprogramma waardoor u als mens en ondernemer weer op uw juiste pad komt.

 

 

 

  • Alles wat ons in anderen interesseert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf. C.G. Jung

  • Hoeveel goeds en groots blijft er niet achterwege uit angst voor de verantwoordelijkheid. Salomon Baer-Oberdorf

  • Kennis is nog geen wijsheid. A. Schopenhauer

  • Zoals een zeeman zijn angst opheft door de storm te accepteren, lost de wijze zijn angst op door alle dingen te accepteren. Tao Meng